Voorwoord

NewTon software is praktijkgerichte software. Dit is iets dat u ons wel vaker hoort roepen, maar wat betekent dit?

NewTon Software is gemaakt om er in de praktijk mee te kunnen werken. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst die gepaard gaat met continu wijzigende omstandigheden, regels en wetten die u worden gepresenteerd. We zien het als een uitdaging om met NewTon software steeds te kunnen blijven voldoen aan de wijzigende praktijk.

We kunnen dit ondermeer door open te staan voor de signalen die we doorlopend uit diverse samenwerkingsverbanden en gebruikersgroepen ontvangen en dit te verwerken in onze producten.

Maar ook de mensen die u ondersteunen bij het implementeren en gebruiken van NewTon software zijn geen prinsjes en prinsesjes, maar praktijkgerichte lieden die resultaatgericht te werk gaan in de echte wereld.

Ons streven is software te bieden die keer op keer in de praktijk zijn waarde kan bewijzen.

Het resultaat van dit streven is dat NewTon software rendabel wordt ingezet bij een groeiende groep bedrijven op alle posities in de recycling-keten, van kleine en grote inzamelaars tot internationale handelsbedrijven en uiteindelijk de producerende bedrijven.

Een ander voorbeeld van praktijkgericht te werk gaan is Renes Oud Papier BV uit Rotterdam, met haar nieuwe onderneming Renes AGF Services, meer hierover in “In the Spotlights”. Verder in deze editie aandacht voor de release van NewTon 1.05 en NewTon Exportorders.

NewTon Nieuws: NewTon 1.05 released!

De nieuwste versie van NewTon Software, 1.05 is uitgebracht. In deze versie is wederom veel aandacht besteed aan de gebruikersvriendelijkheid en is een behoorlijk aantal functionaliteiten toegevoegd.

Zo is onder andere de kassamodule uitgebreid met het gebruik van prijsafspraken, afrondingsmogelijkheden en het gebruik van vrije tekstregels, zijn

er diverse nieuwe factuurkoppelingen met bestaande boekhoudpakketten en is NewTon Loods [gebruikersvriendelijke touch-screen applicatie voor inkoop aan de schaal] grafisch compleet vernieuwd.

Gezamenlijk met de release van 1.05 zijn er een aantal nieuwe modules uitgebracht.  Deze modules zijn onder andere voortgekomen uit de wensen van de NewTon gebruikers en de Gebruikersbijeenkomsten die periodiek worden gehouden.


Positiebepaling is één van deze nieuwe modules. De module geeft u een actueel positie-overzicht van uw bedrijf. Op basis van de voorraad in combinatie met weegcontracten, vrachtorders, werken, contracten en ladingorders heeft u op elk moment een overzicht van uw handelspositie.

Vernieuwde mogelijkheden zijn er tevens in Containerlogistiek, zoals het automatisch genereren van haalorders op basis van plaatsorders en een tweetal nieuwe modules te weten All-in Tarieven voor gebruik in container en inzamelorders en de module Samengestelde materialen.

Voor een compleet overzicht van de release-notes van NewTon 1.05 verwijzen wij u naar het Helpcenter.

Module van de maand: NewTon Exportorders

Met de NewTon Exportorder module kunt u de export vastleggen (naar bijvoorbeeld het Verre Oosten). In de exportorder kunt u alle voorkomende partijen (o.a. Shipping agent, Pre inspector, Pre Transporter) definiëren en de daarbij behorende tarieven vastleggen.
Van een aantal partijen kunt u aangeven of zij per container kunnen verschillen (o.a. Leverancier, in- of verkoopagent en de partij die het voortransport verzorgt).

In de Exportorder legt u ook alle overige logistieke en administratieve zaken als bootnamen, closingdates, inlever- en uithaal referenties, BL en LC gegevens etc. vast.

Elke afzonderlijke container die deel uitmaakt van de exportorder wordt gepresenteerd in een export-vrachtorder waar containerspecifieke gegevens als gewicht, container- en sealnummer worden vastgelegd.

Vanuit de Exportorder kunnen alle documenten (zoals Packinglists, bevestigingen, M.I.P  etc) op basis van conceptdocumenten gegenereerd worden,

het gebruik van conceptdocumenten maakt het mogelijk om per type document verschillende standaard layouts te definiëren waardoor u eenvoudig aan de wensen van uw relaties tegemoet kunt komen.

Evenals de Vrachtorder module is ook de Exportorder module voorzien van een financieel overzicht; op basis van alle geregistreerde kosten en baten is er direct inzicht in het resultaat van de transactie.

De Exportorder module kan aangevuld worden met de module Factuurcontrole export (voor het registreren, controleren en doorboeken naar het boekhoudpakket van alle inkomende facturen van uw relaties) en de module Sagitta uitvoer (XML-uitvoer ten behoeve van externe software voor de afwikkeling van douane formaliteiten).

NewTon Exportorders: zelfverzekerd exporteren!

In the Spotlights: Renes Oud Papier BV / Renes AGF Services

Vanmiddag zijn we op bezoek bij Renes Oud Papier BV uit Rotterdam. Het bedrijf waar onlangs de oudste Renes telg, Piet Renes afstand nam van het bedrijf en de directievoering wordt voortgezet door de broers Erik en Willem Renes.

In 1953 gestart door hun vader als een bedrijf dat zich bezig hield met de verkoop van dozen is Renes anno 2009 uitgegroeid tot een florerende oud papier onderneming met als specialiteiten de inzameling, bewerking , sortering en handel in oud papier alsmede archief-vernietiging, archiefopslag en (pers)containerverhuur.

Een aantal jaar geleden zag Renes mogelijkheden in AGF-recycling en in mei 2009 werd dit waarheid met de ingebruikname van een tweede pand in Barendrecht alwaar Renes AGF is gevestigd. Dit bedrijf houdt zich bezig met de recycling van groente en fruit-afval dat veelvuldig afkomt van de groente en fruitbedrijven op het industrieterrein van The Greenery in Barendrecht.

Wat locatiecapaciteit betreft staat Renes er goed voor. Op het nieuwe Renes AGF terrein zijn nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de AGF-recycling en met de 9000 m2 t.b.v. de oud papier recycling en de 4000 m2 voor de archiefopslag is Renes voorlopig nog wel voorzien.
NewTon wordt ingezet bij de beide bedrijven. Sinds 2001 al actief bij de oud papier onderneming en sinds mei 2009 bij de AGF-tak. Bij Renes AGF wordt veelvuldig per pallet groente / fruit afgerekend en door deze pallets te registreren binnen NewTon is Renes AGF in staat om op een

gemakkelijke manier te factureren aan haar klanten.  Ook de uitstaande containers van het bedrijf worden via NewTon geregistreerd zodat er te allen tijde een goed overzicht is van de uitgezette containers.

De gebruikersvriendelijkheid van NewTon is één van de sterke punten van het systeem aldus Erik Renes. “bij de overstap van ons oude systeem destijds in 2002 naar NewTon was het een hele klus om alle informatie op de juiste plek in NewTon te krijgen, maar toen het eenmaal goed was ingevoerd draaide NewTon vlekkeloos. De planning, die vaak door de chauffeurs zelf wordt gedaan verloopt soepel. Fouten maken is niet meer mogelijk met dit systeem”.vervolgt Erik Renes.

Dat de onderneming uit Rotterdam als innovatief te boek staat blijkt wel uit de “Papieranha” , een mobiele archief-vernietigingswagen die een aantal jaar geleden is ingezet om de vertrouwelijke archieven van klanten te vernietigen op locatie. Op deze manier stelt men de klant in staat om zelf aanwezig te zijn bij het vernietigingsproces.

Ook werkt Renes al een aantal jaar met de NewTon Message Server module. Een module die middels GPRS communicatie doorgeeft aan de planning

of de container bijna vol is zodat deze ingepland kan worden om gehaald of gewisseld te worden. Een uitstekende manier om je planning nog beter te beheersen ! aldus Erik Renes.

Op de vraag of Renes na het opstarten van de AGF tak nog meer concrete toekomstplannen heeft antwoord Erik Renes als Rotterdammer nuchter: “we zien wel wat er op ons pad komt en dan halen we de handel er wel uit”  Een typerende uitspraak voor een succesvolle onderneming en Renes kennende gaat dit zeker ook in de toekomst weer gebeuren.

NewTon Vraag & Antwoord


De vraag van deze maand is:

Hoe voer ik prijswijzigingen door in NewTon ?

Voor het doorvoeren van structurele prijswijzigingen op Materialen, Containerafspraken en Prijsafspraken biedt NewTon de optie prijswijzigingen [in het menu Financieel].Per categorie kunt u selecties maken [bijvoorbeeld alle materialen uit een bepaalde materiaalgroep of alle containerafspraken van een bepaald containertype]  U kunt prijzen verhogen of verlagen met een bedrag of percentage.

De optie is slechts beschikbaar voor gebruikers met beheerderrechten.

Raadpleeg voor het gebruik van deze optie de handleiding Prijswijzigingen op het NewTon HelpCenter.


NewTon Software is een product van NewTon Software Nederland BV | Twentepoort Oost 17
7609 RG Almelo T:0546 569192 F:0546 867485 E:info@newtonsoftware.nl